VBA (Visual Basic for Applications) is een onmisbaar instrument voor het automatiseren en aanpassen van Excel-taken. Of u nu complexe berekeningen wilt vereenvoudigen, gegevens wilt transformeren of aangepaste functionaliteiten wilt toevoegen, VBA maakt dit alles mogelijk. Bouwmeester Consultancy staat klaar om u te begeleiden bij het gebruik van VBA in Excel en biedt op maat gemaakte oplossingen om uw workflow te stroomlijnen.

Waarschijnlijk zijn er een heleboel functies binnen Excel waarvan u niet eens wist dat hiervoor standaard opties waren. Hiermee worden de mogelijkheden binnen Excel weer een stukje groter. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn bij het gebruik van Excel VBA? Wij maken het u hieronder duidelijker.

excel VBA
null

Eenvoudig met Excel

Door de jaren heen zijn deze bestanden vaak complex opgebouwd terwijl dit eenvoudiger kan.
null

Automatisch met Excel

Vrijwel alles binnen Excel kan geautomatiseerd worden.
null

Hulp met Excel

U wilt graag met excel aan de slag, maar weet niet precies hoe u dit moet doen.
null

Van data naar inzicht

Van inzicht naar verbetering & van verbetering naar het besparen van zowel tijd als geld.

Wat is VBA Excel

Wat is Excel VBA precies? VBA is een afkorting voor Visual Basic for Applications. VBA is een woord uit de programmeertaal. Met het gebruik van Excel VBA, is het mogelijk om verschillende applicaties te automatiseren. U kunt hiermee gestructureerd programmeren in Excel VBA. Hierbij wordt een macrotaal gebruikt. Met een macro wordt bedoeld dat u een actie zo vaak kunt uitvoeren als u dat wil. Het is een vervanger van oudere programmeertalen binnen Excel, zoals WordBasic bij Microsoft Word.

Wanneer u binnen Excel een macro wilt opnemen, dient u dit te doen met behulp van de macro recorder. De macro recorder kunt u ook vinden binnen Excel. Na het gebruiken van de macro recorder zal deze een paar handige VBA codes binnen Excel aanmaken. Binnen Excel kun je hierna deze aangemaakte code uitvoeren.

Wie gebruikt VBA Excel?

Voor een beginner is deze manier vaak ideaal om te werken. Het zorgt er namelijk voor dat u al uw acties geregistreerd worden en daarbij is het ook mogelijk om uw aangemaakte code eenvoudig terug te lezen. Een Excel VBA expert, zal niet zo snel kiezen voor deze methode. Bij het gebruik van macro’s, worden er namelijk een heleboel code regels geregistreerd. Dit kan ten kosten gaan van de snelheid van het Excel blad.

Voordelen Excel VBA

Door het gebruik van automatische codes wordt er een stukje handwerk verleden tijd. Dit komt natuurlijk doordat de code geautomatiseerd is en dat de VBA Excel code er voor kan zorgen dat meerdere acties tot één commando geleidt kunnen worden. Dit wordt ook wel vaak in samenhang gedaan met het OLE model. OLE is een afkorting voor Object Linking and Embedding. Dit model is origineel door Microsoft ontwikkeld om tussen verschillende applicaties een eenvoudigere communicatie mogelijk te maken. Hoe werkt VBA Excel hier precies mee? Het is bijvoorbeeld handig om een lijst met namen in te voeren in Microsoft Word en deze in een geordende lijst naar Microsoft Excel over te zetten. Dit bespaart u een hoop tijd.

 

Nadelen VBA Excel

Een groot nadeel van VBA Excel is dat het risico op indringen van virussen in de malware groter wordt. Dit komt omdat je bij gebruik maakt van verschillende applicaties. Werkt u op een openbare of gedeelte computer, dan kan uw systeembeheerder het beste uw computerbeveiliging in de gaten houden.

Is uw computer gevoelig voor virussen dan kan het zelfs sterk afgeraden worden om Excel VBA te gebruiken. Een ervaren VBA kenner zal deze virussen echter op een eenvoudige manier kunnen oplossen.

vba excel

5 Tips voor het Schrijven van Effectieve VBA Code

Houd het Overzichtelijk: Structureer uw code in logische blokken met duidelijke namen. Commentaar toevoegen helpt anderen (en jezelf) om de code te begrijpen.

 

Efficiëntie: Schrijf efficiënte code om de uitvoeringstijd te minimaliseren. Vermijd herhaaldelijk herberekenen en gebruik van onnodige lussen.

 

Foutafhandeling: Implementeer foutafhandeling om onvoorziene situaties op te vangen en de gebruiker op een elegante manier te informeren.

 

Variabelen en Objecten: Gebruik zinvolle namen voor variabelen en objecten, en declareer ze correct om verwarring te voorkomen.

 

Test Grondig: Test uw code op verschillende scenario’s om er zeker van te zijn dat het correct werkt en gewenste resultaten produceert.

Cursus VBA programmeren in Excel

Bent u op zoek naar een cursus VBA programmeren in Excel? Dan bent u bij Hulp bij Excel aan het juiste adres. U kunt namelijk al een heleboel kennis opdoen over Excel bij al één cursusdag. Wij zorgen er voor dat wij onze kennis met u, op het gebied van Excel VBA, delen. Wij helpen zowel bedrijven, scholen, particulieren en studenten. Het is bij ons mogelijk om een basistraining te nemen, maar ook trainingen waar u zelf al kennis heeft. Onze trainingen kunt op maat volgen. Wij hechten namelijk veel waarde aan uw wensen en behoeftes. Benieuwd naar ons aanbod in zowel VBA Excel, als andere Excel cursussen? Neem dan een kijkje op onze website, of neem contact met ons op voor eventuele vragen.

vba excel

Neem contact op!

    Mijn diensten

    - Ontwikkelen van complexe formules
    - Omzetten van data
    - Uren en project registratie