Index in Excel

In Excel is zoeken naar bepaalde gegevens een veelvoorkomende taak. Een krachtige tool die hiervoor vaak gebruikt wordt is de VLOOKUP (Verticaal Zoeken) functie. Naast deze functie kan de Index functie ook erg handig zijn om bepaalde gegevens op te zoeken. De Index functie geeft als resultaat een waarde of de verwijzing naar een waarde vanuit een tabel of bereik. De Index Match Functie combinatie is een veelgebruikte methode die veel overeenkomsten heeft met de VLOOKUP methode. Meer weten over het gebruik van Index in Excel en/of de Excel Index Match combinatie? Lees dan verder.

Hoe werkt Index in Excel?

De Excel Index Functie geeft de waarde van een cel in een tabel, op basis van een opgegeven rij en kolom. De index functie heeft twee varianten, namelijk de ‘matrix-variant’ en de ‘verwijzing-variant’.

  1. Matrix-Variant

=INDEX(matrix; rij getal; [kolom getal])

De matrix binnen de INDEX in Excel functie is vereist, dit is een cellenbereik of een matrixconstante. Als de matrix slechts één rij of kolom bevat, is het bijbehorende rij getal of kolom getal optioneel.

2. Verwijzing-Variant

 

=INDEX(verw; rij getal; [kolom getal]; [bereik getal])

 

De verwijzing binnen de INDEX functie is vereist, dit is een verwijzing naar één of meer cellen bereiken. Het rij getal is ook vereist, dit is het nummer van de rij in de verwijzing waaruit een waarde moet worden opgehaald. Het kolom getal is optioneel, dit is het nummer van de kolom in de verwijzing waaruit een waarde moet worden opgehaald. Het bereik getal is ook optioneel, hiermee kun je het bereik uit de verwijzing selecteren waaruit het snijpunt van het rij & kolom getal moet komen.

Hoe werkt de Excel Index Match combinatie?

De Excel Index Match combinatie kan in het Nederlands gezien worden als de Index Vergelijken combinatie. Voordat we deze Excel Index Match combinatie geen toelichten zullen we eerst kort omschrijven hoe de Match (VERGELIJKEN) functie werkt. De VERGELIJKEN functie geeft als resultaat de relatieve positie in een matrix van een item dat overeenkomt met een opgegeven waarde in een opgegeven volgorde.

=VERGELIJKEN(zoekwaarde; zoeken-matrix; [criteriumtype getal])

De zoekwaarde is, logischerwijs, de waarde die je wilt opzoeken. Met de zoeken-matrix optie kun je aangeven in welke kolom je de zoekwaarde wilt vinden. Met het criteriumtype getal kan je aangeven waar Excel op moet zoeken. Vaak ben je geïnteresseerd in een exacte match, hiervoor kan je het getal 0 gebruiken.

Nu we van de Index en de Match functie de werking weten kunnen we de Index Match Excel combinatie maken. De VERGELIJKEN functie zullen we gebruiken om de locatie van de provincie te vinden, deze locatie is vervolgens een input voor het rij getal van de index functie. In het voorbeeld illustreren we hoe de Match functie op een ‘eenvoudige’ manier kan worden gebruikt.

Hulp bij Excel uitbesteden?

Vind je het allemaal leuk en aardig om over de Excel Index Match combinatie te lezen en zit je er niet op te wachten om hier zelf mee aan de slag te gaan? Dan kunt u hulp bij Excel krijgen d.m.v. van een Excel Specialist van Bouwmeester Consultancy. Door jarenlange ervaring en samenwerkingen met vele partijen kunnen wij u op vele vlakken van dienst zijn. Schroom niet om even vrijblijvend contact met ons op te nemen en wie weet staan wij binnenkort voor u klaar!