Conditional Formatting Excel
U kent het vast wel, van die spreadsheets met een oneindige hoeveelheid data zonder enige vorm van inzicht en overzicht. Het zou toch geweldig zijn als er met een paar simpele toevoegingen opeens wel inzicht en overzicht ontstaat binnen deze spreadsheets. Excel Conditional Formatting is hiervoor een geweldige tool met ontzettend veel mogelijkheden. Het wordt ook wel voorwaardelijke opmaak in Excel genoemd, waarbij data op bepaalde voorwaardes kan worden opgemaakt. Wilt u meer inzicht door middel van Conditional Formatting in Excel, maar weet u niet precies waar te beginnen? Lees dan verder!
Hoe Excel conditional formatting te gebruiken?
Om in grote spreadsheets nadruk te leggen op belangrijke data, kan gebruik worden gemaakt van de Excel functie Conditional Formatting (voorwaardelijke opmaak). Om voor een verzameling data een opmaakregel in te stellen, selecteer je eerst de data. Vervolgens ga je in het menu start naar de functie ‘Voorwaardelijke Opmaak’
Nieuwe opmaakregel binnen Excel gebruiken
De optie ‘Nieuwe Regel…’ geeft de meest uiteenlopende mogelijkheden, als je hier op klikt wordt het menu ‘Nieuwe opmaakregel’ geopend. In dit menu kun je verschillende opties kiezen voor de opmaak van de data afhankelijk van de waarde. Zo kunnen bijvoorbeeld getallen boven of onder een bepaalde waarde gekleurd worden. Ook kun je alle waarden uit de set die onder het gemiddelde vallen van een specifieke opmaak voorzien. Ook wanneer er in de data gebruik wordt gemaakt van tekst, kun j hier een opmaak aan verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld alle cellen waar ‘ja’ in staat groen laten kleuren.
Meer opties voor conditional formatting binnen Excel
Naast het gebruik van de ‘Nieuwe Regel’ optie zijn er nog een vijftal andere handige opties. Elk van deze opties heeft ook weer specifieke onderliggende opties. Zo kunnen cellen opgemaakt worden boven/onder een bepaalde waarde. Dus stel dat je de salescijfers hebt van al je klanten en je wilt snel kunnen zien wie boven een bepaalde omzetwaarde zit dan is deze functie erg handig. Mocht je de top 10 klanten willen uitlichten dan kan dit met de optie ‘Regels voor bovenste/onderste’. Ook de kleurenschalen zou je op de salescijfers van je klanten kunnen gebruiken. Zo kan je ervoor kiezen om klanten met een hoge(re) salescijfers een donker(e) groene kleurenschaal te geven en klanten met lage(re) salescijfers een donker(e) rode kleurenschaal te geven. Daarnaast kunnen er ook nog pictogrammen worden gebruikt om data uit te lichten.
Voorbeeld Excel Conditional Formatting
Om iets meer inzicht te kunnen geven over hoe Excel conditional formatting precies werkt gaan we een voorbeeld laten zien. Stel dat we bepaalde sales getallen hebben van klanten uit bepaalde landen en we willen weten welke sales in Mexico zijn gemaakt, dan kunnen we dat op de volgende manier doen:
Excel werkzaamheden uitbesteden?
De potentie van een software programma zoals Microsoft Excel is enorm. Vaak kan er met efficiënt gebruik van Excel nog veel tijd en moeite bespaard worden. Echter, is hiervoor wel een Excel expert nodig met de nodige kennis van zaken. Gelukkig hebben we bij Bouwmeester Consultancy deze kennis in huis en kunnen we u voorzien op dit gebied. Neem gerust even vrijblijvend contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken! Wij helpen u graag verder en ontzorgen u graag van al uw vraagstukken in en rondom Excel.